Vanliga läkemedel verkar påverka moraliska beslut
Vår vilja att inte skada andra eller oss själva verkar kunna förändras av två vanliga läkemedel, enligt en ny studie från brittiska forskare.
View ArticleNy typ av blodcancerläkemedel godkänns i EU
Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, föreslår att myelomläkemedlet Farydak godkänns inom EU.
View ArticleStor efterfrågan på myggmedel
Så kom då nyligen värmen, och med den kom myggorna. På vissa orter hamstrar invånarna myggmedel och i många butiker och på apotek gapar hyllorna tomma.
View ArticleNästa tuberkulosläkemedel kanske redan finns på apotekshyllorna
Genom att gå igenom en mängd läkemedel och testa vilka som kan vara effektiva mot tuberkulos, hoppas forskare kunna ta en genväg till en ny och effektiv behandling. Lanzoprasol verkar vara en lovande...
View ArticleLiten risk för friska försökspersoner
85 procent av alla biverkningar hos friska personer som deltagit i fas-1 studier klassas som milda, enligt en stor metaanalys i British Medical Journal.
View ArticleAllkryddan IWI bakom salmonella
Folkhälsomyndigheten bekräftar att det med säkerhet är IWI allkrydda som orsakade 95 fall av salmonella på Öland. Samma salmonellatyp har konstaterats i kryddan och hos de som insjuknat.
View ArticleAvstängd LV-chef stämmer staten
Den chef som sedan den 28 april är interimistiskt avstängd från sin anställning på Läkemedelsverket, LV, accepterar inte det beslut om uppsägning som verkets personalansvarsnämnd fattade den 2 juli.
View ArticleFörsta verklighetstestet av oralt koleravaccin
Över 1 miljard människor bor i områden där de riskerar att bli smittade av kolera. Nu har för första gången effekten av oralt koleravaccin testats i koleradrabbade områden.
View ArticlePfizer och Roche vidtar åtgärder
Pfizer och Roche kommer att vidta åtgärder för att förbättra informationsgivningen till patienter i samband med forskningsstudier. Det skriver Läkemedelsmarknaden.
View ArticleDatainspektionen kritiserar forskningsstudier
Datainspektionen kritiserar hur flera stora läkemedelsbolag bedriver forskningsverksamhet tillsammans med vårdgivare. De har ett större informationsansvar till patienterna, enligt myndigheten.
View ArticleStor studie utreder SSRI-användning och fosterskador
Vissa antidepressiva preparat verkar ha en starkare koppling till missbildningar hos barn till mödrar som tagit läkemedlen tidigt under graviditeten, än andra. Detta enligt en ny studie som publicerats...
View ArticleBiverkningar av HPV-vaccin ska utredas
Två misstänkta biverkningar av HPV-vaccinet ska nu utredas av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Det skriver Svenska Dagbladet, SvD, i dag.
View ArticleDos-upphandlingen i Skåne avbryts inte
Skåningarna riskerar att förlora upp mot 90 miljoner kronor efter att ha slopat krav på förpackningsstorlek. Det menar Svensk Dos, som nu kräver att en pågående upphandling avbryts. Men Region Skåne...
View ArticleIngen svensk oro för HPV-vaccin
I Sverige finns det inga inrapporterade fall av CRPS och POTS i samband med vaccinering mot HPV, men efter danska larmrapporter ska nu EU:s läkemedelsverk undersöka sambandet.
View ArticleAstra Zenecas cancermedicin godkänd
Amerikanska läkemedelsverket (FDA) godkänner Astra Zenecas lungcancermedicin Iressa.
View ArticleSverige får kritik för Soliris-stopp
I ett brev till Svenska myndigheter, kritiserar den internationella patientorganisationen aHUS Alliance Sverige för sitt beslut att stoppa användningen av läkemedlet Soliris.
View ArticleApotekarna strejkar i Grekland
Apotekarnas fackförbund har varslat om strejk och fackliga företrädare diskuterar fler åtgärder mot det omfattande reformpaketet som väntas klubbas igenom i parlamentet i Aten i dag.
View ArticleKombination av NSAID och antidepressiva kan öka risk för hjärnblödning
Att kombinera antidepressiva läkemedel och värktabletter ökar risken för hjärnblödning enligt en studie som publicerats i British Medical Journal.
View ArticleApoteksrånare dömdes till vård
En 28-årig man som under en veckas tid rånade apotek i Krokom och i Köping döms nu till vård. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.
View ArticleGodkända bad kan vara förorenade
De prover som kommunerna tar på vattenkvaliteten vid badplatser mäter oftast bara bakteriehalten i vattnet och visar inte om där finns exempelvis tungmetaller. - Nej, det är bara baserat på...
View Article